top of page
Vyhledat
  • Sebastien Bonnet

BIKRAM MUŽI – Daniel Tobola

Aktualizováno: 22. 11. 2018


Řekni nám něco o sobě.


Daniel Tobola býval tím nejlínějším mužem ve vesmíru. Považte sami: Na dobře mířenou výtku svých přátel, že advokacie je povolání sedavé, nechal si do kanceláře okamžitě instalovat postel, aby hodiny strávené ve vyčerpávajícím sedu omezil na minimum. Vlastní fyzickou aktivitu shledával příliš vyčerpávající, a tak své sportovní ambice uspokojoval výhradně z pozice trenéra ženských celků. Téměř dvacetiletá praxe od mládežnických týmů, přes extraligu po reprezentační týmy ČR výmluvně dokládají, že proti sportovním aktivitám dalších osob Daniel v zásadě ničeho nenamítá, a pakliže nevyžadují jeho vlastní zapojení, dokonce je vítá.


Ve své rovněž dvacetileté hudební kariéře Daniel s láskou vzpomíná na období, kdy se na výsluní obecného vkusu vracelo akustické hraní. Na koncertech unplugged oceňoval vždy zejména to, že většina produkce se obvykle odehrávala vsedě.


Danielovy výmluvy z výkonu domácích prací a společenských úsluh prosluly svou elegancí a nenuceností; byť Daniel vždy jako svou největší křivdu pociťoval skutečnost, že se jeho léty vycizelované fantazii nedoslalo patřičného společenského uznání.


Přes 30 let se Daniel úspěšně vyhýbal fyzické námaze v jakékoli formě. Až do chvíle, kdy po jakémsi nedorozumění poprvé vkročil do hot roomu…

Proč jsi začal Bikram jógu cvičit?


Důvodem číslo jedna byla moje nadváha a příslib jakýchsi zdravotních benefitů. Když jsem zjistil, moje očekávání nejsou nerealistická, přidal se klíčový faktor číslo dvě: hec, že to přece musím zvládnout líp.

Jaký máš názor na to, že Bikram jóga je jen/hlavně pro ženský?


Já bych se v dnešním super-ultra-hyper-korektním světě skoro bál něco takového tvrdit. Je ale asi faktem, že v nevýkonnostním sportu se budou muži spíše porovnávat se sebou navzájem a ženy se sebou samotnými a svými předchozími výkony. Tedy ano, Bikram jóga je hlavně pro ženský a jediný pohled po hot roomu to jistě potvrdí. To ale neznamená, že nemá smysl a přínos i pro muže. Naopak mám pocit, že v „repertoáru“ běžných mužských sportů a koníčků není nic, co by mohlo jógu bez dalšího nahradit.


Co je pro tebe na Bikram nejtěžší?

Přijít! Pak už to nějak dopadne. Někdy líp, někdy hůř. Ale ještě se nestalo, aby něco nějak nedopadlo…

Jaké na sobě pozoruješ díky cvičení změny? (Jak tě Bikram jóga změnila)


Já jsem poměrně výrazně zhubnul a velmi se zlepšila moje pohyblivost.

Ono nelze tu příčinu izolovat, já taky koneckonců necvičím jenom na Bikram; ale na druhou stranu, pokud se pro jógu vyhecuju, tak si i dvakrát rozmyslím, jestli se večer před lekcí dám osm piv a k nim talíř nachos – zkrátka i ta dieta se drží snadněji.

Pokud člověk takhle moc zhubne (u mne to bylo až 25 kg) a najednou není problém se ohnout pod dřez, tak po chvíli tak nějak přestanete být líný.

Co ti Bikram jóga dává a jiné sporty ne?


Tohle je z mých aktivit jediný sport, kde se nemusím bát, že to přepálím. Naopak čím více cvičím, tím si připadám líp a fyzicky v pořádku.

Co bys doporučil chlapům, kteří uvažují o tom začít Bikram jógu cvičit? (Prostě pár tipů od mazáků)


Já už jsem pár kamarádů přivedl. Recept je osvědčený a rád se o něj podělím. Koneckonců dobrá rada potěší zejména toho, kdo ji dává…

a) Vyzdvihnout zdravotní benefity. („To ti srovná ty záda, čoveče…“)

b) Rozptýlit předsudky. („Tak se jako, ty woe, nemedituje… Je to spíš jako šport!“)

c) Zmínit přidanou hodnotu. („Tak s tebou bude prakticky jenom 20 ženskejch v plavkách…“) Pozor: tady je důležité adeptovi zatajit, že rozhlížení kolem sebe bude to poslední, co mu v lekci přijde na mysl a na co bude mít sílu…

d) Rozbít nejčastější výmluvu: nemám čas! („To můžeš chodit ráno, večer, i přes den. To je furt!“)

e) Pokud ani tohle nestačí, je čas vytáhnout nejsilnější kalibr. Reversní psychologie v kombinaci s apelem na ego. („Hele, nechoď… To bys stejně nedal. Víš co, to se musíš hecnout… To ty nechceš…“)

Tohle zabralo vždycky.

Díky za tvůj čas Dane!

825 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page