top of page
Vyhledat
  • Sebastien Bonnet

Eva SIL Plzáková

Aktualizováno: 27. 2. 2018


Vícekrát za život mi byla doporučovaná jóga.


Doma jsem nahlížela do knih s touto tématikou díky tátovi, který s jógou léta koketoval a vždycky jsem dospěla k názoru, že to není pro mě.


Proč? Pomalé, málo akční. A že mě to vůbec nebaví.


Až mi vstoupila do života Bikram yoga.


Začala jsem ji praktikovat v období, kdy jsem byla velmi vytížená, ani jsem si neuvědomovala, že asi i unavená a obklopená stresem z podnikání.


Pomohla mi nejdříve:

  • udělat si čas pro sebe (nebylo jednoduché své okolí naučit, že dělám něco nového a že to dělám moc ráda)

  • získat kondici – cítila jsem se líp

  • zhubnout – vracelo mi to sebevědomí a přinášelo zklidnění a relax


A to jsem ještě netušila, že mi Bikram yoga umožní vystoupit ze stereotypu, tedy, abych byla přesná: dodá mi odvahu změnit zaběhnuté koleje a že mi otevře nové cesty a směr v životě i v podnikání.


V roce 1991 jsem založila značku Siluet mode, podnikala, žila pro rodinu a stále ve stresu. Pohybu jsem sice měla asi dost ale málo času na sebe. Moje kamarádka mě jednoho říjnového dne roku 2006 vzala poprvé na Bikram yogu. Ani jsem netušila, že je to teprve pár dní, co se studio na Národní otevřelo. Moje první lekce? No samozřejmě peklo, pocit, že jsem nemožná, nestíhám, nezvládám, možná se upeču atd. S blížícím se koncem lekce se utvrzuji v přesvědčení, že jestli tohle přežiju, už nikdy mě tady neuvidí. ☺


Přežila jsem a zvítězila zvědavost, jestli to příště bude lepší.. Abych to zkrátila, Bikram yoga mě tak chytla, že jsem začala pravidelně chodit až 6x týdně. Jako další rozměr přišly advance lekce a pak šampionáty. Každému bych tu zkušenost doporučila! Překonání sama sebe, posunutí praktiky ale v podstatě celého pohledu na život a vnější svět.

Bikram yoga je vlastně takový zmenšený svět uvnitř hot roomu.


Situace, ke kterým tam dochází, mají paralelu s normálním běžným životem “venku”. V lekci, v hot roomu nám bývá těžko a sice odejít můžeme ale pokud se s tím vypořádáme na místě, zocelí a posílí nás to. V životě je také třeba problémy řešit a neutíkat od nich.

Bikram yoga nám pomáhá vytvořit pro sebe zdravý prostor v lekci i v životě.

Nakonec jsem soutěžila na 4 šampionátech. Samozřejmě, nemůžete v určitém věku konkurovat mladým tanečnicím a gymnastkám ale o to vůbec nešlo! Zvítězila jsem pokaždé sama nad sebou.


Dalším posunem pro mě byl odjezd na Teacher training Bikram yogy do Los Angeles na jaře 2011. Motivem mi byla zvědavost, jestli to dokážu a také opožděné uskutečnění cestovatelského snu, který jsem v mládí prožitém v komunismu nemohla uskutečnit.


Zážitek to byl velmi poučný, krásný i drsný současně. Nikdy jsem ale ani vteřinu nelitovala a když mnozí plakali, já si uvědomovala to štěstí, že vůbec někam jet můžu.

Užívala jsem si ten luxus, že po letech mám na starosti jen sama sebe.


Po návratu jsem začala učit a to teprve byl pořádný challenge! Léta jsem byla zvyklá řídit svoji firmu a najednou se ocitám v junior pozici a zjišťuji, že se učit budu ještě dlouho.

Dalo mi to pokoru a učení mi dělá velkou radost. Každá lekce je jiná a i když v sále nechám spoustu energie, jinou krásnou energii dostávám zpět.


Jako odměnu jsem si přivezla z Ameriky spoustu na pohled krásného sportovního oblečení. Funkčnost ale pokulhávala a to mě vedlo k výrobě prvních kousků oblečení pro vlastní potřebu. Zkrátím to: líbilo se to, vznikla poptávka a já jsem zúročila dlouholetou zkušenost v módní branži.


Vyrábíme po krejčovsku s citem pro střih, střihy testujeme a zdokonalujeme vlastně neustále. Oblékneme i naprosto nekonfekční postavy. Vznikla tak linie Siluet YOGA WEAR, která má za sebou už mnoho kolekcí a 6. narozeniny. Největší odměnou mi je spokojenost klientů. To, že mohu přispět k jejich radosti, k tomu, že se díky padnoucímu krásnému oblečení lépe cítí a roste jim sebevědomí.


SIL je můj nick vzniklý z názvu mé značky. Na SIL už dávno slyším a jsem to já, do svého oblečení dávám kus sebe sama a dostávám to od vás zpět.


S jako STRONG, I jako INSPIRING, L jako LOYAL


Silná být musím, Inspirací mě nazvala Tereza Bonnet Šenková a Loajalitu chápu jako věrnost tomu, co mě obohatilo a vděčnost za příležitost.


S věkem si dávám záležet na tom, aby to, co dělám bylo v rovnováze a je tu další paralela s jógou. V životě, stejně jako v sále bychom se měli pokusit tu svoji ideální rovnováhu hledat a nacházet.


Eva SIL Plzáková


461 zobrazení0 komentářů
bottom of page