top of page
Vyhledat
  • Sebastien Bonnet

I tvrdí hráči ragby musí dopínat koleno


Andy Murray nebo Ryan Giggs jsou proslulí fanoušci Bikram jógy, teď její benefity objevují i hráči národních týmu ragby.


Dny, kdy profesionální hráči ragby po zápase regenerovali s pivem v ruce jsou dávno pryč. Dnes týmy po zápase uvidíte spíše v poloze kobry nebo orla.Dnes týmy spíše po mači uvidíte v poloze kobry nebo orla.


Osmačtyřicet hodin po vítězství Austrálie nad Anglií v úvodním zápase Světového poháru v Ragby League se Klokani uklidnili do manchesterské Yoga Lounge fitness studia na svou obvyklou pozápasovou lekci Bikram jógy. Nicméně australský tým není jediný, který využívá Bikram jógu k urychlení regenerace, zlepšení celkové flexibility a k ochraně svých hráčů před zraněními. Jejich angličtí soupeři pod vedením hlavního kondičního trenéra národního týmu Marka Bitcona, též doplnili své tréninky o tuto starodávnou disciplínu.


"Nejedná se o žádné ležení na podložce”, vysvětluje Bitcon. "Je to intenzivní fyzický trénink, který má pro hráče mnoho výhod. V ragby je trénink zaměřen převážně na silovou část. V minulosti jsme měli tendenci zanedbávat aspekt flexibility, který je velmi důležitý zejména pro mladší sportovce, kteří stále rozvíjejí svou tělesnou zdatnost a proto teď potřebujeme změnu.”


Zastaralý macho názor, že "jóga je pro holky", nebo přinejmenším jen pro tu duchovnější část sportovního spektra je historií. V současné době zavádí pravidelné jógové lekce pro své hráče např. škola londýnského ragbyového klubu WASPS. Fotbalový veterán Manchester United Ryan Giggs (45 let) je benefity jógy tak nadšen, že dokonce vydal své vlastní DVD jógy pro muže. A i Andy Murray připsal své grandslamové úspěchy i vítěznou Wimbledonskou šňůru účinkům Bikram jógy.


Samozřejmě budeme realisté, když připustíme, že elitní sportovci v józe nehledají cestu k osvícení. “To, o co tu jde, je prodloužení jejich sportovní kariéry, “ říká Nisha Srivastava, lektor v Yoga Lounge, Manchester. Až když sportovci vidí, že by díky Bikram józe mohli svou hru zlepšit, začnou se zajímat. Začnou být vytrvalí až tehdy, když vidí reálné výsledky. Útočník anglického ragbyového týmu Wasps James Haskell (32 let), který Bikram jógu praktikuje 3 roky, přiznává: "Nejsem tam, abych si srovnal čakry, jógu dělám, abych měl díky ní výhodu na hřišti a udržela mě déle ve hře.”


"Když mi bylo osmnáct, prostě jsem šel rovnou trénovat. Teď je mojí první zastávkou jógová podložka - jinak jsem celý den jako cínový panáček z Čaroděje Oz.”


Velké svalové skupiny jsou obecně notoricky nepružné, ale výsledky, plynoucí z pravidelného jógového strečinku v teple jsou skvěle měřitelné. "Testujeme různé fyziologické aspekty, kdy jeden z nich je rozsah flexibility," říká Bitcon. "U hamstringu naši hráči získali extra pohyblivost i o několik centimetrů, což je vždy velká výhoda.”


"Úsílí, které v lekci odvádíme se zdá být čistě fyzické, ale hlavním cílem je ovládnout vlastní mysl. V tom vidím největší benefit jógy pro své hráče. Pokud se dokážou 100% soustředit, pracovat s hlavou, pak se rozhodnou lépe i na hřišti,” říká kondiční trenér Nick Chadd, který představil jógu ragbistům v klubu Wasps. "Zjistili jsme, že Bikram jóga má skutečný dopad na způsob, jakým kluci hrají. Zlepšuje i jejich náladu a interakci mezi hráči v týmu."


Hráče tak úplně nemusí duchovní stránka a vnitřní rozvoj tohoto cvičení zajímat, ale to, co zažívají, se nazývá svastha - doslovně přeloženo jako "zůstat sám v sobě" - dokonalý stav optimálního zdraví a rovnováhy těla a mysli. Jen jim to prosím neříkejte.

225 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page