top of page
Vyhledat
  • Sebastien Bonnet

Pavel Namyslo

Aktualizováno: 31. 1. 2019

11. místo na Mistrovství světa v Číně 2019


ŘEKNI NÁM NĚCO O SOBĚ. JAK DLOUHO CVIČÍŠ? JAK DLOUHO CVIČÍŠ ADVANCE? TVÉ NEJVĚTŠÍ ÚSPĚCHY, CO TĚ NA JÓZE NEJVÍC BAVÍ?

Poprvé jsem na lekci přišel v roce 2012, to znamená, že cvičím již 6. rokem, ale intenzivněji spíše tak poslední 4 z nich. A na advance jsem poprvé přišel asi 3 měsíce před první českým šampionátem v roce 2016. Pak se mi vlastně ten jeden český šampionát podařilo jaksi omylem vyhrát :). No stane se. Co mě na józe nejvíce baví? Asi ta dřina!


JAK SE TAK STANE, ŽE Z KLIENTA BIKRAM JÓGY SE STANE ŠAMPION, KTERÝ JEDE NA MS?

Když mě instruktorky pozvaly na první advance,byl jsem docela zmatený, lítalo to tam poloha za polohou, měl jsem z toho hlavu jako pátrací balón. Což mám vlastně i po těch dvou letech z některých poloh stále :). Ale když se člověk zapře a maká, tak ví, že to třeba jednou půjde. I když některé rozsahy jdou rychlostí 1 mm za 1 rok :-).

Pak si taky člověk musí vzít volno v práci, v mém případě neplacené a ještě mít trochu finanční rezervu, protože to nebyla levná záležitost, letenka, ubytování atd… A člověk pak přemýšlí, jestli to za to stojí a jestli to finančně zvládne.


JAK SES DÁ KVALIFIKOVAT NA MS SVĚTA?

Musí se člověk zúčastnit republikového šampionátu a tam se umístit, což u nás mužů není takový problém. Pak už záleží na nás na každém. Ale před takovou soutěží to chce prostě zabrat. Chodit na lekce, doma si občas taky zacvičit a prostě vyždímat ze sebe co nejvíce.


JAK DLOUHO SES NA MISTROVSTVÍ PŘIPRAVOVAL, CO TO PŘESNĚ OBNÁŠÍ?

Vlastně to neobnáší o nic víc, než běžná pravidelná lekce. Jen si doma člověk udělá rutinu (to je ta soutěžní sestava), po lekci si zkusí pár cviků navíc. Místo na běžnou lekci se někdy staví na advance. A tu intenzitu cvičení trochu zvýší. Hold místo s kámoši na pivo se staví na Pankráci na lekci.

DÁ SE NA TAK VELKOU SPORTOVNÍ AKCI TRÉNOVAT I MENTÁLNĚ? JAK?

Asi nejvíc mě evokuje to sebe překonání. Když vás během savasany v lekci instruktor vyzve, abyste místo odpočinku ukázali svojí rutinu. A teď vidíš, že všichni leží, odpočívají a ty se musíš hecnout. Mnohdy je to mentální sebezapření i doma, když přijdeš v 9 večer zničený po celém dnu, chceš padnout do vany, ale ty si řekneš ne: ještě jednou si dám rutinu. (ono totiž, kdyby sis jí nedal, tak by ti pak na lekci dala Jana céres!) :-D


URČITĚ VELKOU ROLI HRAJE STRES, JAK PRACUJEŠ SE STRESEM PŘI PROVÁDĚNÉ RUTINĚ? MÁŠ NĚJAKÉ RITUÁLY? CO SI V POLOZE ŘÍKÁŠ? JDE BÝT 100% KONCENTROVANÝ KDYŽ JSOU V HLEDIŠTI STOVKY LIDÍ?

Hlediště neřeším, lidi taky ne, prostě si tam cvičím to svoje. A chci, aby to dopadlo co nejlépe. A když z polohy spadnu, tak ji sfouknu ještě jednou. Jasan, že tam občas člověk vlaje jako vlajka ve větru. Ale tak musí to maskovat.


CO BYL PRO TEBE NA MS V ČÍNĚ NEJKRÁSNĚJŠÍ MOMENT?

Když jsem věděl, že jsou doma ti, kteří mají sice těžkou půlnoc, ale u sekajícího se streamu na tebe koukají a drží ti palce.


JAK SI VYBÍRÁŠ POZICE DO SVÉ RUTINY?

Vybírám? Já mám dojem, že přišla Tereza a řekla: budeš dělat tohle a tohle. Ale asi věděla proč; protože mi asi opravdu nejvíce šly.


JAKÁ BYLA NA MISTROVSTVÍ ATMOSFÉRA? JE NA VRCHOLOVÝCH JÓGOVÝCH AKCÍCH MEZI SOUTĚŽÍCÍMI RIVALITA JAKO V JINÝCH SPORTECH?

Vzhledem k tomu, že většinu lidí jsem tam viděl poprvé, tak to člověk moc neřeší. A když už vidí nějaké známé tváře, tak jsou spíše kámoši, co tě podporují a dodávají odvahu. Rivality jsem si příliš nevšiml, i když každý by přeci jenom rád vyhrál.


MĚL JSI ŠANCI V ČÍNĚ I CESTOVAT A PODÍVAT SE MIMO HOTEL, KDE MISTROVSTVÍ PROBÍHALO? CO SE TI NEJVÍC NA ,,VÝLETĚ“ LÍBILO?

Naštěstí ano. O víkendu probíhalo mistrovství, ale v neděli jsme si s českou výpravou společně naplánovali trip na Velkou čínskou zeď. A udělali jsme dobře. Je to sice jen hradba, ale ten pocit stát na 600 let staré a více než 2000 km dlouhé, je prostě k nezaplacení. Druhý den jsem si už sám prošel zakázané město, sice příšerně vymrzl, ale i tak to byl skvělý zážitek.


Moc děkujeme Pavle za rozhovor a za celou Bikram Yogu Prague gratulujeme k úžasnému umístění!

Tvoje Bikram Yoga Prague

289 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page