top of page

Tereza pochází z Moravy, studovala v Olomouci anglické gymnázium a vedle toho tančila. Studovala Akademii muzických umění v Praze, obor taneční pedagogika a paralelně žila v Paříži, kde studovala současný tanec, podílela se na spoustě "contemporary" projektů a také vystupovala ve světovém kabaretu Moulin Rouge. 

K Bikram Yoze se dostala, jako mnoho jiných vrcholových sportovců, až když hledala rekondiční doplněk pohybu pro svoje přetažené tělo. Později se stala Bikram Yoga ideální formou rehabilitace po operacích obou kyčlí, díky které se velmi rychle zotavila, dostala zpět do formy a také na scénu. 

Od té doby bylo denní praktikování nutností a závislostí v dobrém slova smyslu, jako když si každý den musíte čistit zuby, abyste neztráceli nadmíru času návštěvami u zubaře. Dalším poznatkem při pravidelném cvičení bylo, že chronické blokády jednosměrně zatížených spodních zad začaly ustupovat, až zmizely úplně. Neustálé vracející se ústřely v krční páteři najednou byly jen mírnou bolestí za krkem a náchylnost k nachlazením a angínám ze dne na den odešla. Intenzita 90 minutového komplexního cvičení v teple pomalu nahradila intenzitu prožitku na scéně. Tanec se pomalu stal dynamický doplňkem ke každodennímu praktikování statického programu poloh střídajících se ve velmi dynamickém pořadí za účasti vědomé kontroly pohybu. 

Toto kardiovaskulární cvičení v teple, zakládající se na dokonalém prokrvení všech systémů a detoxikace ji přesvědčilo do takové míry, že se v roce 2006 spolu se svým mužem přestěhovala zpět do Prahy a otevřela Bikram Yoga Prague studio.

Dnes stále učí, vychovává svoji malou dceru a spolu s teamem svých instruktorů se snaží, aby i přes rozmanitost jejich charakterů, úrovní, těl a mentalit předávali Bikram Yogu jako ustálenou a neměnnou formu fyzické jogy na celosvětovém pozadí. Ta totiž už po desetiletí svoje studenty - začátečníky i pokročilé obdarovává svými blahodárnými výsledky. 

Nejoblíbenější poloha 

Poloha Luku ve stoji byla vždy mou nejoblíbenější, ale v současné době je také mou nejméně oblíbenou. Tím chci říct, že se naše tělo neustále mění a že všichni děláme rádi to, v čem jsme dobří a neradi si nastavujeme zrcadlo tam, kde to už není perfektní. Tato poloha, snoubí pružnost a sílu a demonstruje tyto dva aspekty v podobě výsledné rovnovážné formy na jedné noze. Jsem po nedávné výměně kyčelního kloubu a dočasně jsem ztratila pružnost v operované kyčli. Je neuvěřitelné pozorovat, jak ztráta pružnosti v jednom místě našeho těla ovlivní ostatní části a celkovou rovnováhu s tím spojenou. I psychickou. Jednoduše, už to nevypadá dobře. . . Často se stane, že jsme nuceni začít znova od nuly, ať se nám to líbí nebo ne. Pracovat s bolestí mentální, či fyzickou, abychom se posunuli vpřed. Zkrátka jestliže vytrváme a nevzdáme to, za pomocí pravidelného si nastavování zrcadla, ať už se nám líbí, co v něm vidíme nebo ne, dojde ke změně k lepšímu. Soustředěnost naší mysli vyhrává nad pocitem sebelítosti a naše tělo znovu spolupracuje, reaguje na instrukce v přesný okamžik, koordinuje se a zlepšuje. Takže se trpělivě těším, až se tato poloha znovu stane mou nejoblíbenější.

bottom of page