top of page
Vyhledat
  • Sebastien Bonnet

Adéla Konrádová

Aktualizováno: 31. 1. 2019

2. místo na Mistrovství světa v Číně 2019


ŘEKNI NÁM NĚCO O SOBĚ. JAK DLOUHO CVIČÍŠ, JAK DLOUHO CVIČÍŠ ADVANCE, TVÉ NEJVĚTŠÍ ÚSPĚCHY, CO TĚ NA JÓZE NEJVÍC BAVÍ?

Bikram yogu cvičím od roku 2013. Začala jsem cvičit díky mé mamince a naší rodinné kamarádce, dnes již lektorce, Elině. Dlouho dobu jsem cvičila pouze na dětských lekcích a má první dospělá lekce pro mě byla devadesáti minutovým utrpením. Vydržela jsem a postupem času jsem se v Bikram yoze našla. Na Bikram yoze se mi líbí, že každá lekce je svým způsobem originální a hlavně, že Vás v lekci nikdo nesoudí a nijak nehodnotí a především, že je vždy co zlepšovat.


JAK SE TAK STANE, ŽE Z KLIENTA BIKRAM JÓGY SE STANE ŠAMPION, KTERÝ JEDE NA MS?

Se závoděním jsem začala hned druhý rok, co jsem cvičila na dětských lekcích. Na svůj první šampionát jsem se připravovala pouze jednu hodinu týdně a všechno bylo pouze na zkoušku. K mému překvapení jsem nakonec skončila v juniorské kategorii na 3 místě. S obdivem jsem pozorovala všechny kategorie a už tehdy jsem věděla, že příští roky to zvládnu znovu a ještě lépe. Následující rok jsem v juniorech vyhrála první místo a postoupila tak na Evropský šampionát, který se konal ještě toho den. Zabojovala jsem a na Evropě získala 3. místo. V roce 2018 jsem začala cvičit pravidelně a v juniorech získala 2. Místo, a tak se hned třikrát kvalifikovala na MS.


JAK DLOUHO SES NA MISTROVSTVÍ PŘIPRAVOVALA, CO TO PŘESNĚ OBNÁŠÍ?

Na Mistrovství světa jsem se připravovala pouze dva měsíce, ale velmi aktivně. Tréninky se pro mě stali každodenním rituálem. Ve škole mi vyšli vstříc a zařídili pro mě individuální plán výuky. Trénovala jsem 6krát až 8krát týdně. Dva dny jsem měla dva tréninky denně a jeden den odpočívala. Musela jsem tak úplně odejít z brigády a přesunout na druhou kolej i zpívání ve sboru. Jídlo jsem moc neměnila, hlavně se snažila jíst pravidelně, aby mi nechyběla energie.


DÁ SE NA TAK VELKOU SPORTOVNÍ AKCI TRÉNOVAT I MENTÁLNĚ? JAK?

Určitě se mentálně trénovat dá. Já sama si myslím, že je hlavní nic nevzdávat a myslet pozitivně. Pro mě to byla obrovská zkušenost, kterou jsem si chtěla maximálně užít.


URČITĚ VELKOU ROLI HRAJE STRES, JAK PRACUJEŠ SE STRESEM PŘI PROVÁDĚNÉ RUTINĚ, MÁŠ NĚJAKÉ RITUÁLY? CO SI V POLOZE ŘÍKÁŠ? JDE BÝT 100% KONCENTROVANÝ KDYŽ JSOU V HLEDIŠTI STOVKY LIDÍ?

Každý, kdo mě zná, ví, že jsem obrovský „stresař“. Naštěstí díky létům stráveným na pódiích se sborem jsem se naučila trému a stres na pódiu úplně ignorovat. Na pódiu jsem pouze já a moje myšlenky. Pomáhá mi se usmívat a myslet pouze na to jak danou polohu provést co nejlépe a okolí vůbec nevnímat.


CO BYL PRO TEBE NA MS V ČÍNĚ NEJKRÁSNĚJŠÍ MOMENT?

Jednoznačně nejkrásnější moment soutěže byl ten, když jsem po upravení výsledků z prvního místa spadnula na druhé a přesto za mnou přišlo spoustu lidí, kteří mi blahopřáli a vyjádřili mi podporu.


JAK SI VYBÍRÁŠ POZICE DO SVÉ RUTINY?

Výběr poloh pro mě byl oříšek. Jelikož jsem neměla na přípravu tolik času, musela jsem vybrat polohy, u kterých jsem si byla 100% jistá, že se je zvládnu do odletu naučit a dotáhnout do takové podoby, abych s nimi mohla na pódiu vystoupit.


JAKÁ BYLA NA MISTROVSTVÍ ATMOSFÉRA? JE NA VRCHOLOVÝCH JÓGOVÝCH AKCÍCH MEZI SOUTĚŽÍCÍMI RIVALITA JAKO V JINÝCH SPORTECH?

Atmosféra na mistrovství byla skvělá. Všichni se mezi sebou znali a navzájem se podporovali. Rivalita tam ovšem byla jako na každé soutěži a to právě v juniorské kategorii.


MĚLA JSI ŠANCI V ČÍNĚ I CESTOVAT A PODÍVAT SE MIMO HOTEL, KDE MISTROVSTVÍ PROBÍHALO? CO SE TI NEJVÍC NA,, VÝLETĚ“ LÍBILO?

Jelikož jsme přiletěli v pátek a od soboty nám začala soutěž, tolik času na cestování nebylo. Procházky i výlet jsme nakonec stihli den před odletem. Navštívili jsme muzeum kamenů, Velkou čínskou zeď, výrobnu čajů a zašli jsme i do čínské restaurace. Velká čínská zeď pro mě byl splněný sen a jsem moc ráda, že jsem ji mohla vidět.

Mistrovství pro mě byla jedna velká výzva a jsem moc ráda, že jsem do ní šla. Nejen, že jsem se díky tomu zdokonalila a načerpala inspiraci od ostatních soutěžících, ale hlavně jsem mohla více poznat obě lektorky Zuzky a Páju, kteří mě tam celou dobu podporovali a pomáhali mi a za to jim patří moje velké děkuji.


MOC TI ADÉLKO GRATULUJEME K ÚŽASNÉMU VÝSLEDKU!

Bikram Yoga Prague

485 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page