top of page
Vyhledat
  • Sebastien Bonnet

,,Největší obtíží na cestě za tituly bylo sebepřijetí. Stále se to učím."


ALMANIA COLOMBO,

několikanásobná světová šampionka původem z Itálie. Ze své první lekce v New Yorku, kde působila jako profesionální tanečnice, odešla s přesvědčením, že se k Bikram józe už nikdy nevrátí. Opak byl ale pravdou. O několik let později a prvních dvou týdnech intenzivního cvičení se rozhodla podstoupit 30denní challenge, kterou si dokonce protáhla na dvojnásobek. V roce 2011 absolvovala Teacher training a od té doby Bikram jógu nejen cvičí, ale především vyučuje po celém světě. Svého prvního šampionátu se zúčasntila o dva roky později a na svůj první titul světové šampionky dosáhla v roce 2016. Rok poté získala titul mistryně Evropy a v roce 2018 opět pokořila světový jógový trůn v kategorii žen. Měli jsme tu čest, mít Almánii na pár dní u nás v pražském studiu, a tak jsme ji pro Vás trochu vyzpovídali.


Almánie, řekni nám něco o sobě. Kdy ses rozhodla začít praktikovat advance lekce?

Teď je tomu už 8 let, co jsem začala pravidelně cvičit jógu. Moje první advance lekce byla jen pár měsíců po té klasické. Ještě teď si pamatuju ten šílený pocit, že jsem s ostatními vůbec nebyla schopná držet tempo. Časem jsem se však do advance zbláznila. V mém domovském studiu bohužel nenabízeli tyto pokročilé lekce, takže mi nezbylo nic jiného, než co nejvíce cestovat po jiných studiích, kterou tuto možnost nabízely.


Kdy nastal ten moment, kdy sis poprvé uvědomila, že bys chtěla v józe soutěžit?

Moje první advance lekce byla ve Spojených státech, kde mi tehdejší učitelka řekla, že bych měla o soutěžení uvažovat. Dá se říci, že tak trochu zasela semínko 😉. V té době to pro mne priorita nebyla a ani jsem této myšlence nevěnovala moc pozornosti. Později, v roce 2013 jsem v Itálii potkala hostujícího lektorku, která mne trochu popostrčila a vysvětlila, že soutěžení je nejen docela fajn zábava, ale hlavně posune moji praktiku o několik úrovní výš. A měla pravdu! Na svůj první šampionát jsem se tedy dostala tak trochu náhodou a bylo to jedno z nejlepších rozhodnutí v mém životě.


Jsi několikanásobná světová šampionka. Můžeš čtenářům popsat, jak taková cesta na jógový vrchol vypadá a co kvůli tomu musí člověk obětovat?

Od úplného počátku mé soutěžní kariéry jsem začala poctivě cvičit každý den, ale až samotné soutěžení zásadně změnilo mé vnímání těla i soustředěnost v obyčejných lekcích. Věděla jsem, že pokud se chci na šampionát připravit co nejlépe, musím svou praktiku posunout o pěkný kus dál. A to ze začátku nebylo vůbec snadné. V mém domovském studiu nebyl nikdo, s kým bych se mohla připravovat nebo kdo by mě trénoval. Musela jsem spoléhat sama na sebe. Zpočátku jsem dokonce jako studijní materiál používala Youtube, kde jsem hledala rutiny jiných, zkušenějších jogínů. Postupem času a získaných zkušeností, jsem měla možnost potkat a sblížit se s mnoha úžasnými mentory, kteří mi dávali rady a velmi mi s rutinami pomohli. Největší obtíží na cestě za tituly bylo pravděpodobně sebepřijetí. Stále se učím. Je přirozené, že člověk chce být neustále lepší, silnější, ohebnější… Někdy naprosto stačí se naučit přijmout fakt, jak na tom právě teď jste a s tím pracovat.


Kolik hodin týdně strávíš na podložce? Je pro tebe jóga ještě relaxací, když trávíš tolik času tvrdým tréninkem a přípravou na mistrovství a soutěže?

Základní Bikram lekci praktikuji každý den, k tomu cvičím jednou týdně NOVA class a advance serii. Vždy se po lekci snažím v sále vydržet dalších 20–30 minut, abych ještě stihla nějaké speciální protahovací cviky. Bikram je, a vždy pro mě bude, úžasnou relaxací. Neříkám, že to tak cítím během samotné lekce, ale určitě tomu tak je hned, jak docvičím :D.


Umíme si představit, že jógové mistrovství může být pro cvičence pěkný tlak na nervy. Je možné se na rutinu před tolika lidmi nějak připravit mentálně a být 100% soustředěný?

Musím říct, že jsem stále ještě nepřišla na způsob, jak se mentálně na soutěž připravit a upřímně si ani nejsem jistá, zda takový způsob vůbec existuje. Ráda psychiku trénuji na rozehřívací Bikram lekci před samotnou rutinou na pódiu. Zde se na svůj výkon připravím nejen fyzicky, ale i psychicky. Je to skvělý způsob, jak uklidnit pochodující nervy, protože během těch 90 minut ve 42 C prostě na nic jiného, než na dopnutí kolene stejně myslet nemůžete. Na těchto lekcích mám ráda atmosféru a společnost všech lidí, s kterými se, rok co rok, na mistrovstvích vídám. Mám tu čest, mnohé z nich, nazvat svými přáteli.

Těsně před tím, než vstoupím na pódium se donutím zastavit a několikrát se zhluboka nadechnout, díky čemuž jsem pak při samotné rutině jakoby v jiném světě. Nic neslyšíte, nevidíte, prostě jen cvičíte jednu polohu po druhé.


Co pro tebe byl nejkrásnější moment na Světovém Yoga Sport Šampionátu v Číně minulý rok, který jsi vyhrála?

Asi ten, kdy jsem přišla na pódium a cítila jsem příval lásky a podporu lidí, kteří mi fandili. V ten moment jsem si uvědomila, jak je krásné mít tuto velkou jógovou rodinu.


Co nejvíc miluješ na práci Bikram teachera?

Díky této práci mám možnost vidět změny, které se v životě mých studentů odehrávají. Kdy přijdou do studia s viditelnými i skrytými problémy a po sérii několika lekcí opět září. Je to až dojemné a velmi inspirující být svědkem všech změn. To je právě i ten důvod, proč svou práci Bikram lektora tolik miluji.


A jak se ti líbí u nás v pražském studiu? Liší se v něčem od studií ve světe?

S Bikram Yoga Prague mám spojenou integritu a poctivost, v jejichž duchu se všechny lekce i přístup klientů nese. Na světě snad není žádné další studio, které bych navštívila, kde by studenti byli tak disciplinovaní a dřeli tak tvrdě, jako právě zde. Vše se odvíjí od toho, jak to má sám majitel studia nastavené a který jde spolu s ostatními lektory současně všem ostatním studentům příkladem. Jejich vědomosti, zkušenosti a zápal pro to, čemu doopravdy věří, potom inspiruje a challenguje všechny ostatní. .



Almanie, za celé studio Ti moc děkujeme za rozhovor a přejeme hodně dalších úspěchů i nových inspirativních příběhů tvým studentů.


Tvoje Bikram Yoga Prague

361 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page