top of page
Vyhledat
  • Sebastien Bonnet

Bikram yoga napoprvé

Aktualizováno: 27. 2. 2018



Já si prostě nemůžu pomoct! Když už mě do něčeho nedostrká Muž, vymyslím si na sebe něco nového sama. Před čtyřmi lety mě zaujala Bikram yoga. Já sice potřebuji zpomalit (říkají všichni kolem mě), ale ještě u toho zároveň musím nějak posouvat svoje hranice (říkám já). Obyčejná jóga se mi zdála příliš snadná, a tak jsem hledala větší výzvu. Bikram yoga mi to bohatě splnila. Během první lekce jsem porušila veškerá doporučení, takže to se mnou celkem zamávalo. Po těch dalších už jsem si našla cestu k tomu, jak si těch devadesát minut dřiny užít.  Tady je pár mých doporučení, pro každého, kdo by chtěl s Bikram yogou začít.


Nejprve bych ráda vyvrátila mýty o nesnesitelném vedru. Ano, 42 °C je hodně, ale dá se to zvládnout. Zvlášť, když na rozdíl ode mě celý den hodně pijete (na místě už to nedoženete), jíte nejpozději dvě hodiny před lekcí a dodáte tělu trochu cukru (mně stačilo napodruhé trochu osladit čaj medem).


Moje další obava byla ze zápachu. Představovala jsem si, jak se tak normálně lidi v létě potí v tramvaji a smrdí. Kdepak! Na Bikram yoze se potíte tak, že se pot uvolňuje z každičkého póru na těle (ať už jste použili antiperspirant či nikoliv), takže se během několika minut koupete ve vlastní šťávě. Kůže se tak trochu propláchne, ale díky tomu také nepáchne. 🙂 Navíc se sál po každé lekci uklízí, proto není nutné se o hygienu bát.

Také jsem se bála, jestli nevadí, že o józe vůbec nic nevím. Ale kdepak! Bikram yogu může praktikovat i ten, kdo nikdy žádnou jinou jógu ani nezkoušel. Jedno z kouzel Bikram je, že se cvičí stále stejná sestava, proto už napodruhé víte, co vás čeká.


Moje první bikram yoga


Nemýlila jsem se v tom, že budu opět vyčnívat. Ano, i tady působím jako žirafa mezi gazelami a s nervozitou vypadám ještě navíc přísně. Bojuji statečně, dokud mi instruktorka nedá pokyn, abych si hned sedla. Při pohledu do zrcadla je mi jasné proč – jsem jediná bílá mezi rudými. Z obličeje mi zmizela krev, takže to motání hlavy byl asi příznak mdloby. S mým nízkým tlakem to asi není nic divného.

I přesto, že jsem několik minut musela nechat svůj krevní tlak dosáhnout normálních hodnot, dala jsem si slušně do těla. Překvapivě však nemohu říct, že by mě Bikram yoga vyčerpala. Naopak, krásně jsem si psychicky odpočinula, prohřála se a protáhla jako nikdy.


Druhý den jsem zjistila, kolik svalů na těle mám, aniž bych o nich kdy věděla. Třetí den jsem nemohla pomalu ani chodit, ale dle doporučení jsem se vypravila na další lekci. V prvních deseti dnech je totiž dobré chodit co nejvíce, aby se do toho člověk dostal. Mně to rozhodně pomohlo. 🙂


Další tipy na to, jak přežít svou první lekci Bikram Yogy a spousta dalšího najdete na Martiny blogu – ZDE.


200 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page