top of page
Vyhledat
  • Sebastien Bonnet

CVIČIT ONLINE? ŽÁDNÝ PROBLÉM ANI PŘI VZDÁLENOSTI 5000 KILOMETRŮ! Zuzana Borecká Svobodová



Zuzi, pověste nám něco o sobě. Jak dlouho Bikram jógu cvičíte? Jaká byla Vaše cesta k józe obecně?


Jsem klasická moderní žena, která si naložila. Ve snaze o co nejlepší výkon v práci, v domácnosti, v péči o děti a manžela jsem naštěstí objevila Bikram jógu, která značně ulehčuje – v mém věku již méně automatickou - údržbu organismu po stránce fyzické i mentální. Je mi 47 let a mojí profesí, a naštěstí i zálibou, je architektura jak stavební tak filmová.

Pamatuji si, že mi o Bikram józe vyprávěla spolužačka už tak před 15 lety, ale tenkrát jsem ji rychle odmítla, protože jsem nebyla schopná strávit ani 5 minut v sauně, natož být v podobně horké místnosti a muset ještě k tomu cvičit. A už jen slovo jóga ve mně vyvolával nedůvěru v účinky statického cvičení. Po třicítce jsem ale začala cíleně hledat recept proti stárnutí těla a intenzivnější způsob cvičení, než byl aerobic - do té doby má vášeň. Bikram jógu jsem začala cvičit když mi bylo 34 let, 2 roky před prvním těhotenstvím.


Co Vás oslovilo přímo na Bikram józe?

Nejprve jsem se dostala na návštěvě před TV obrazovku, když zrovna na ČT probíhal rozhovor s Terezou (vedla ho Leona Kvasnicová). Zaujaly mne jednoznačné benefity a hned na to


probíhalo první mistrovství jógy v Betlémské kapli. Šla jsem se na něj podívat a byla jsem uchvácená a řekla si, že to chci taky umět. Pořídila jsem si knihu, kterou Bikram napsal a začala jsem chodit na lekce. Na začátku to bylo samozřejmě peklo, považovala jsem pobyt v sále za mučení, které je ale vykoupeno naprostým očištěním těla i ducha. Postupně se začaly odbourávat chronické problémy s krční pátečí, se ztuhlostí kotníků a kyčlí a vznikla absolutní závislost na Bikram józe.


Momentálně s námi cvičíte online každý týden ze Senegalu. Co Vás zaválo na druhou stranu zeměkoule?

Do Senegalu jsme se rozhodla i s dětmi doprovodit manžela na jeho pracovní misi – výstavba nových regionálních letišť. Projekt, který Česká republika financuje a realizuje.

Je to muslimská země, která žije velmi tradičním způsobem. Nehodnotím život v Dakaru, protože tam jsme o století jinde. Hodnotím bývalé hlavní město s

pozůstatky koloniální architektury kde žijeme. Jmenuje se Saint Louis, leží na pobřeží cca 350 km severně od Dakaru, navíc v deltě řeky Senegal. I tady jsou velké rozdíly mezi životem obyvatel – jsou tu rybářské rodiny obývající jednoduché přízemní stavby podél pobřeží na Langue de Barbarie, a pak jsou tu bohaté rodiny žijící ve vilách s bazénem.


Jaké je tam povědomí o józe? Je jóga v Senegalu populární?

Nezaznamenala jsem u žen žádnou touhu sportovat. Ideál krásy kyprých Senegalek by tím snad i utrpěl a tradiční život s ručním mytím nádobí a ručním praním je fyzicky dostatečně náročný.

Naproti tomu mladí muži každý den cvičí na pláži, hrají fotbal, běhají... Myslím, že kdyby jim někdo Bikram jógu ukázal, věnovali by se jí.


Vyzkoušela jste nějaké místní lekce?

V Saint Louis je jediný hotel, který nabízí nějaké lekce cvičení v jednoduše vybavené posilovně. Ale upřímně - tím, že mám online lekce k dispozici, jsem po jiných možnostech moc nepátrala.


Jak vypadá vaše denní rutina, když jdete cvičit na online lekci? Je pro Vás těžké vyčlenit si ty 2 hodiny, přepnout a opravdu nevynechat, když se Vám třeba zrovna tak úplně nechce?

Snažím se cvičit každou neděli a podle školy dětí alespoň jednou i přes týden. Největším úskalím je 2 hodinový časový rozdíl. Tedy lekce, která v Praze začíná v 9:30 je pro mne v 7:30 a to vypravuji děti do školy... Loni se mi vůbec nedařilo skloubit náš program s lekcemi. Letos se časový plán lekcí změnil a tak mám více šancí. Nejlepší jsou pro mne dopoledne na lačno, večer už nemám energii ani klid. Moc času na přípravu nepotřebuji, stačí mi 15 minut na převlečení a úpravu prostoru.


Když jste v ČR, chodíte na naše standartní lekce do studia. Znáte tedy velmi dobře oba druhy lekcí. V čem Vám vyhovují klasické a v čem online lekce?

Preferuji jednoznačně lekce v teple ve studiu. Ale za online lekce jsem velmi vděčná! Často jsem pracovně mimo Prahu a nemožnost cvičit dlouhodobě, by pro mne byla už nepřijatelná. Naštěstí v Senegalu se ideální teplotě blížím, přes den je 33 stupňů po většinu roku.


Chtěla byste na online lekcích něco změnit nebo vylepšit?

Pro mne je opravdu komplikované přizpůsobit se pražskému časovému programu lekcí. Napadá mě proto řešení - mít k dispozici video s nahrávkou lekce. Mohla bych si ho zakoupit buď jednorázově, nebo za nějaký poplatek přehrávat kdykoliv by se mi to hodilo a nebyla bych závislá na lekcích ve studiu. To by mi pomohlo cvičit častěji a být tak zdatnější.


Zuzko, moc děkujeme za rozhovor a Vaši neutuchající přízeň a těšíme se zase někdy v hot roomu!


Vaše Bikram Yoga Prague



228 zobrazení0 komentářů
bottom of page