top of page
Vyhledat
Sebastien Bonnet

Zuzana Hadravová

Aktualizováno: 13. 2. 2019

13. místo na Mistrovství světa v Číně 2019


ŘEKNI NÁM NĚCO O SOBĚ. JAK DLOUHO CVIČÍŠ, JAK DLOUHO CVIČÍŠ ADVANCE, TVÉ NEJVĚTŠÍ ÚSPĚCHY, CO TĚ NA JÓZE NEJVÍC BAVÍ?

Advance jsem začala cvičit asi před dvěma nebo třemi lety, ani sama přesně nevím J. Vytvořili jsme si skvělou skupinku a já se na každou lekci těším nejen na jógu, ale i na kamarády. Makáme a posouváme se spolu a to na tom miluju. Nedá se říct, co mě na józe baví nejvíc, je toho hrozně moc od průběhu lekce, toho jak je každá jiná, pocitu po lekci až po učení a předávání jí dál. Jóga mi dává energii, takže se cítím dobře a stihnu víc věcí, mám dobrou náladu a jsem fit. Zároveň to pro mě není jen 90 minut v sále, ale vlastně každá činnost, protože všechno souvisí se vším a jóga je i to, jak se chováme a reagujeme mimo hot room.


JAK SE TAK STANE, ŽE Z KLIENTA BIKRAM JÓGY SE STANE ŠAMPION, KTERÝ JEDE NA MS?

Já jsem celý život sportovala soutěžně, tancovala jsem a jezdila na mistrovství. Jsem od malička zvyklá chodit pravidelně na tréninky, takže jsem hrozně šťastná za to, že můžu nakombinovat klasické lekce, na které můžu přijít kdykoliv a potom advance, které jsou pravidelně. Má to tu výhodu, že s tím počítám dopředu a navíc, že se tam rychleji vytvoří kolektiv, na který jsem právě zvyklá a který se společně tahá a motivuje dopředu. Ta síla totiž není v jednotlivci, ale právě v kolektivu. Na advance jsem určitě nezačala chodit kvůli šampionátu, ale kvůli rutině a tomu, abych se stále učila něco navíc. Na prvním šampionátu jsem spadla skoro ze všech poloh, ale byla jsem šťastná, že jsem to přežila J. Nakonec jsme to tak měli téměř všichni a pak jsme se tomu jenom zasmáli. Málokdo chce sám od sebe soutěžit, většina z nás si to naopak nedokáže ani představit. Jenže když jdeš ty, tak já taky, nějak to zvládnem, posunem se dál a najednou zjistíš, že to bylo super a že se zase těšíš na další rok, protože ten pocit, žes to dala ty a ostatní taky se nedá nahradit. Je v tom nesmírné množství emocí a to sbližuje. Takže já vlastně ani nevím, jak se to stalo J, tak nějak přirozeně.


JAK SE DÁ KVALIFIKOVAT NA MS SVĚTA?

Bez tréninku to nejde :). Je to trénink trénink trénink, dobrý výběr poloh, zkušenost, kapka štěstí a samozřejmě hlava. I když máš natrénováno, tak hlava může zradit. Člověk si taky zvykne, na prvním šampionátu se málokomu podaří uchovat chladnou hlavu, protože je to celé nové. Když už jdeš na několikátý šampionát, je to jiné, vlastně zjistíš, že o nic nejde. Není to taky o tom, že by člověk musel být hodně flexibilní, to já třeba nejsem. Stačí si dobře vybrat polohy, které sedí tvé tělesné konstituci a ty vypilovat co nejlépe. Trénink dělá mistra, takže makat.


JAK DLOUHO SES NA MISTROVSTVÍ PŘIPRAVOVALA, CO TO PŘESNĚ OBNÁŠÍ?

Připravovali jsme se celkem dlouho, řekla bych, že asi tři měsíce. Píšu připravovali, protože jsem v tom zase nebyla sama, ale byla to kolektivní práce i těch, kteří se nekvalifikovali, ale pomáhali a vlastně se připravovali s námi J. Ty tři měsíce byly opravdu intenzivní, kdy jsme už trénovali pravidelně naši rutinu, poslední měsíc i v lekcích před klienty. Jinak cvičíme pravidelně celý rok klasické i advance lekce. Byla jsem opravdu přesvědčená tomu dát hodně, protože jsem vůbec kvalifikaci nečekala a neměla jsem čas na nic jiného, takže jsem např. nechodila večer ven a nepila J


DÁ SE NA TAK VELKOU SPORTOVNÍ AKCI TRÉNOVAT I MENTÁLNĚ? JAK?

To je asi nejtěžší J. Velká tíha je očekávání okolí, když se ale člověk rozhodne, že tomu dá všechno a pak si nebude nic vyčítat, když se to třeba nepodaří, tak to jde. Je vlastně potřeba to brát jako zážitek a jenom si to užít.


URČITĚ VELKOU ROLI HRAJE STRES, JAK PRACUJEŠ SE STRESEM PŘI PROVÁDĚNÉ RUTINĚ, MÁŠ NĚJAKÉ RITUÁLY? CO SI V POLOZE ŘÍKÁŠ? JDE BÝT 100% KONCENTROVANÝ KDYŽ JSOU V HLEDIŠTI STOVKY LIDÍ?

Já si celou dobu v hlavě počítám 12345 stále dokola. Soustředím se na všechny detaily a na to, abych se usmívala. Lidi nevnímám vůbec.


CO BYL PRO TEBE NA MS V ČÍNĚ NEJKRÁSNĚJŠÍ MOMENT?

Jak jsme si navzájem fandili a prožívali to společně. Nemám to spojeno s jedním momentem, vnímám zážitky kompaktně. Od toho jak jsme vyjeli z pražského studia na letiště až po to, když jsem přistála zpět v Praze. Byl to skvělý zážitek.


JAK SI VYBÍRÁŠ POZICE DO SVÉ RUTINY?

Vybírám si ty nejtěžší možné, které jsem schopná zvládnout. Jsem silná a málo flexibilní a pozice v rutině musí kombinovat obojí. Mám tedy velký problém vybrat flexibilní polohu, vlastně je to moje největší práce během roku. Vždy do poslední chvíle doufám, že se mi povede nějaká vysněná natrénovat J. Zároveň mám pravidlo minimálně jednu polohu vždy změnit, abych se zas posunula jinam.


JAKÁ BYLA NA MISTROVSTVÍ ATMOSFÉRA? JE NA VRCHOLOVÝCH JÓGOVÝCH AKCÍCH MEZI SOUTĚŽÍCÍMI RIVALITA JAKO V JINÝCH SPORTECH?

Atmosféra byla podle mě skvělá. Já osobně rivalitu nevnímám, i když vždycky jsou jedinci, kterým o to jde víc a vidí v tom víc soutěž než ostatní. Pro mě osobně šampionát ani není tak soutěž, jako spíš přehlídka a možnost načerpání inspirace. Mezi jogíny máme už taky hodně přátel po celém světě, s dalšími se seznámíme, takže je to vlastně takový sraz J. Všichni si fandí a když se rutina povede, všichni tleskají a blahopřejí. Za mne tedy rivalita minimální.


MĚLA JSI ŠANCI V ČÍNĚ I CESTOVAT A PODÍVAT SE MIMO HOTEL, KDE MISTROVSTVÍ PROBÍHALO? CO SE TI NEJVÍC NA ,,VÝLETĚ“ LÍBILO?

Po skončení šampionátu jsme jeli všichni Češi společně na výlet na Velkou čínskou zeď, díky Pájo za zařízení :). Užili jsme si to neskutečně, hlavně z nás opadl soutěžní stres a byli jsme jak na školním výletě. Pak jsem zůstávala ještě dva dny sama a procházela památky jako Zakázané město nebo Letní palác. Peking je nádherný a celý mne překvapil.


Moc děkujeme Zuzi za rozhovor a za celou Bikram Yogu Prague gratulujeme k úžasnému umístění!

Tvoje Bikram Yoga Prague

273 zobrazení0 komentářů

Comments


bottom of page